Λοιπόν, σήμερα θέλω να σας μιλήσω για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το γεγονός ότι βλέπω πολλούς μαθητές να θέλουν να μάθουν ισπανικά και να θέλουν να τα μάθουν άμεσα, το συντομότερο δυνατό. 

Δυστυχώς, δεν γίνεται φίλοι μου να μάθει κάποιος ισπανικά σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, ούτε καμία άλλη γλώσσα φυσικά. Μπορεί βέβαια να μάθει σε λίγες μέρες τις απαιτούμενες καθημερινές εκφράσεις στα Ισπανικά για τις επερχόμενες διακοπές του στη Βαρκελώνη για παράδειγμα, αλλά δεν μπορεί να πετύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο γραπτού και προφορικού λόγου σε λίγες μέρες. 

Μου αρέσει να συγκρίνω την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας με ένα μαραθώνιο δρόμο. Δεν μπορεί κάποιος να ξυπνήσει μια μέρα ξαφνικά και να πει: «Σήμερα αποφάσισα να τρέξω μαραθώνιο». Για να τρέξει κάποιος μαραθώνιο, ή οποιαδήποτε δρόμο μεγάλης αντοχής, απαιτείται συστηματική προπόνηση και ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής. Διαφορετικά το πιθανότερο είναι να πέσει εξαντλημένος. 

Αντίστοιχα, στην διαδικασία της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, χρειάζεται πρόγραμμα και μέθοδος. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για κάποιον, είναι να βάλει ένα ρεαλιστικό στόχο και ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Κατ’ επέκταση μπορεί να περιμένει να αποκτήσει ένα βασικό επίπεδο έκφρασης γραπτού και προφορικού λόγου μετά από 6 μήνες, αλλά να μην περιμένει να έχει μεγάλη ευχέρεια. Γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος, περισσότερο διάβασμα και αφοσίωση. Είναι απλό. 

Επίσης, μην περιμένετε να κερδίσετε αμέσως αυτό το «μαραθώνιο». Χρειάζονται χρόνια εξάσκησης για ένα τερματισμό σε ψηλή κατάταξη. Αντίστοιχα, χρειάζονται χρόνια εξάσκησης για να αποκτήσει κάποιος ένα πραγματικά άπταιστο επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας. 

Γιατί σας τα λέω αυτά? Κατ’ αρχή για να μην αποθαρρύνεστε αν δεν προχωράτε όσο γρήγορα θα θέλατε. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να μάθετε ισπανικά, όχι το πόσο γρήγορα θα τα μάθετε. Είτε σας πάρει 2 χρόνια, είτε 3 ή 4 για παράδειγμα, δεν έχει τελικά μεγάλη διαφορά, το αποτέλεσμα έχει σημασία. 

Στο τέλος, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασκεδάζετε. Δεν θα διασκεδάσετε μόνο όταν μιλήσετε άπταιστα ισπανικά, το πιο σπουδαίο θα είναι να διασκεδάζετε κάθε μέρα που διαβάζετε. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρετε πραγματικά να μάθετε. Εάν πραγματικά διασκεδάζετε και χαλαρώνετε κάθε φορά που μελετάτε αυτή την υπέροχη γλώσσα, μόνο τότε θα πάτε καλά. Και πάντα να θυμάστε αυτό: «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσετε στην γραμμή του τερματισμού, όσο χρόνο κι αν σας πάρει».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Εχει ενδιαφέρον!!! Μου άρεσε η παρομοίωση!!

Δημοσίευση σχολίου